Fialový recept pre lepšie zdravie


Možno nie ste fanúšikmi zeleninových štiav či šalátov, no ak pre svoje telo chcete urobiť niečo, za čo sa vám neskôr určite odvďačí, skúste v tomto prípade prižmúriť oči. Červená repa je totiž presne to, čo vás dostane z choroby, alebo zaistí pevnejšie zdravie.

cvikla

Obsahuje totiž:
● meď, zinok, jód – podporujú pevnosť nechtov a vlasov
● vitamín E – na celkovú regeneráciu organizmu, spomaľuje starnutie
● vlákninu – podporuje pravidelné vyprázdňovanie a eliminuje vstrebávanie cholesterolu v črevách
● draslík, horčík, vápnik – zabraňujú prekysleniu organizmu, majú blahodarný vplyv pri dne a zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi
● kremík – je nevyhnutný pre pevnosť väzív a pružnosť ciev
●železo, vitamín C, B – potrebné živiny na tvorbu krvi

 

A preto je účinným prostriedkomcvikla

● proti nadváhe
● proti problémom s pečeňou a obličkami
● pri prevencii proti rakovine
● pri liečbe chrípky a nachladnutia
● proti črevným a žalúdočným problémoch
● pri zbavovaní organizmu toxických látok
● pri znižovaní hladinu cholesterolu
● proti vysokému krvnému tlaku

 

 

 

Tipy na prípravu

Najlepšie urobíte, ak budete cviklu konzumovať surovú, napríklad nakrájanú na plátky kombinovanú so šalátom a kozím syrom, ale skvelou variáciou využitia repy je aj cviklová šťava. Tá sa však neodporúča piť vo veľkom množstve (najviac 100 ml), pretože má silné očisťujúce účinky sprevádzané nevoľnosťou a žalúdočnými kŕčmi. Preto je lepšie riediť ju mrkvovou šťavou. Cvikla sa však dá využiť naozaj mnohými spôsobmi. Môžete ju variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nátierku. Je skvelou prísadou do zeleninových šalátov a dobre chutí aj keď ju nakrájate na kolieska, dáte zapiecť a podávate s kyslou smotanou, jogurtom a syrom. Dobrú a zdravú chuť!

cviklový nápoj

 

 Via: casprezeny.azet.sk | hara.wbl.sk

 


Autor: Miriama Kralikova

Zdielať tento príspevok