Kútik zdravej výživy 3


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne jete? Chcete vedieť, aký dopad na vaše telo majú niektoré potraviny? Zaujímate sa o zdravú výživu alebo chcete zmeniť svoje doterajšie stravovacie návyky?

Ak ste si na všetky otázky odpovedali “NIE”, tak zatvorte krížikom toto okno. Kto si však odpovedal “ÁNO”, tak vás tu vítam. Príjemne sa usaďte a môžeme začať.

Minule sme sa bavili na tému „fastfood“ a jeho riziká. Opísal som pre vás množstvo negatívnych vlastností týchto reťazcov. Myslím, že pozitíva som v podstate ani nenašiel, no popravde, podľa mňa žiadne neexistujú. Vráťme sa ale naspäť k dnešnej rubrike. Dnes to bude o úplne niečom inom. Stáročia známe všelieky, ktoré ovplyvnili život všetkých ľudí od samého praveku až po súčasnosť. Mnohí z vás možno tušia, o čom bude reč. Dnes sa budeme baviť na tému…

Bylinky- lieky na choroby

Tieto zelené rastlinky pozná určite každý z vás. Vyznačujú sa nie len svojimi typickými vlastnosťami rastliny, ale aj liečivými účinkami pre naše telo. Vypisovať ich všetky by bolo dosť blbé a preto si uvedieme len tie najdôležitejšie a ku nim aj nejaké recepty a praktické využitie v oblasti liečenia. Mnohí ľudia už zabudli na to, akú silu majú bylinky. Nielenže dokážu efektívne liečiť, dokonca nám poskytujú výbornú prevenciu pred bežnými ochoreniami ako chrípka, nádcha, kašeľ, horúčka či bolesti hlavy alebo nám dokážu vyliečiť poškodené orgány. A krásne sú najmä v tom, že nielenže liečia, ale využitie majú aj v kuchyni. Presvedčte sa sami.

Ako som už naznačil, bylinky nás sprevádzajú po celú našu históriu. Už v praveku muži lovili zver na mäso, zatiaľ čo ženy zbierali bylinky. V staroveku sa zasa bylinky používali nielen na liečenie, ale aj na výrobu bylinkových masiek, či aromatických procedúr. Niektoré sa dokonca používali pri rituáloch a obradoch. No a takto sa to postupne šírilo a recepty s bylinkami sa prenášali z generácie na generáciu. Dnes je však situácia iná. Väčšina ľudí pozná význam slova bylinky no nevedia, ktoré rastliny medzi ne zaraďujeme a na čo sú dobré. Dnes ide skôr o bylinkový úpadok. Liečenie už dávno nie je o prírodných prostriedkoch. Dnes sa liečime asi takým štýlom, že prídeme k lekárovi, ten nás vyšetrí a predpíše antibiotiká, ktoré vás nielen dlho liečia, ale vám aj oslabujú a ničia imunitu. Zameriavajú sa totiž len na určitý druh ochorenia, no majú množstvo vedľajších účinkov. A ako sa úspešne vyliečiť, to hľadajme v bylinkách.

Čo robiť, keď sme chorí

Nádcha

No kto by len nepoznal toto ochorenie. Večne upchatý nos, bolesti hrdla, bolesti hlavy alebo zvýšená teplota. Zabudnite na lieky a behanie po doktoroch. Ostaňte doma, s týmito receptami budete zdraví ako ryby. Nádchu spôsobujú nespočetné množstvá vírusov, ktoré sa kvapôčkovou infekciou dostanú cez dýchacie cesty do organizmu. Čo môžeme spraviť, aby sme sa tejto choroby zbavili? Jednoducho si pripravme bylinkové čaje ;)

Tymián obecný

Tymianovo-rumančekovo-šalviový čaj: Táto trojkombinácia pomáha pri akútnych zápaloch horných dýchacích ciest. Zalejte po 2 čajové lyžičky z každej byliny štvrť litrom vriacej vody. Nechajte asi na 10 min. lúhovať a potom sceďte. Pite denne asi 3 šálky tohto bylinkového čaju.

Veľmi dobrým liečiteľom nádchy a iných ochorení je aj zázvorový čaj. Dostanete ho kúpiť skoro všade, či už mletý alebo celý koreň. Do pohára nasypte lyžičku mletého zázvoru alebo pridajte zhruba 3-4 kúsky z koreňa a zalejte ich vriacou vodou. Nakoniec to môžete dochutiť citrónom či medom. Viac o sile zázvoru tu (http://bord.sk/vseliek-menom-zazvor/) ;)

Veľmi dobrá a účinná pomoc je aj inhalácia:

Inhalovanie klinčekového oleja:

Nakvapkajte zopár kvapiek klinčekového oleja do vriacej vody, nahnime sa nad misku či hrniec, hlavu si prikryme uterákom a inhalujme liečivú zmes.

To isté môžeme zopakovať aj s rumančekom.

 

Bolesti hlavy

Pri bolestiach hlavy môžete zvoliť lieky alebo sa jednoducho obrátite k prírode a doprajete si napríkladČastým problémov v dnešnej dobe sú aj bolesti hlavy. Každodenná práca či škola dá zabrať a preto sa tomu niekedy nevyhneme.

 

Medovkový čaj: Tento čaj upokojuje a uvoľňuje pri bolestiach, ktorých príčinou je častá nervozita. Dve čajové lyžičky medovky zalejete vriacou vodou, nechajte lúhovať 8-10 min. a nakoniec sceďte. Takto pripravený čaj sa môže piť až niekoľkokrát denne.

 

Horúčka

Rebríčkový čaj: Rebríček obyčajný otvára póry, vyvoláva potenie a urýchľuje priebeh horúčky. Lyžicu sušenej rastliny zalejte vriacou vodou a lúhujte cca 10 min. Nechajte trochu ochladnúť, sceďte a vypite 2-3 šálky denne.

Baza čierna: Bežne sa používa na liečenie príznakov, sprevádzajúcich chrípku a prechladnutie. Taktiež brzdí tvorbu hlienu a podporuje potenie.

2 lyžičky sušeného kvetu šálkou vriacej vody. Nechajte 15 min. lúhovať a preceďte. Pite trikrát denne, až kým horúčka neustúpi.

Kašeľ

Ako upokojujúci čaj pôsobí najmä tymianový čaj. Pripraví sa z dvoch lyžíc čerstvej alebo jednej lyžice sušenej rastliny a vriacej vody. Lúhuje sa zhruba 5 min., následne sa scedí. Čaj sa dochutí medom, ktorý ukľudňuje podráždené hrdlo.

Dnes som vám opísal využitie byliniek na liečenie. Aby článok nebol dlhý, nabudúce sa opäť pozrieme na bylinky a ich využitie v kuchyni.

 

(Najsmutnejšia správa pre vás, milých čitateľov, bude asi to, že najbližší článok vyjde opäť v nedeľu 10. marca, nakoľko z osobných dôvodov nebudem môcť pokračovať v písaní rubriky ;) )


Autor: Lukáš Adamčík

Zdielať tento príspevok