Kútik zdravej výživy 5


Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo vlastne jete? Chcete vedieť, aký dopad na vaše telo majú niektoré potraviny? Zaujímate sa o zdravú výživu alebo chcete zmeniť svoje doterajšie stravovacie návyky?
Ak ste si na všetky otázky odpovedali “NIE”, tak zatvorte krížikom toto okno. Kto si však odpovedal “ÁNO”, tak vás tu vítam. Príjemne sa usaďte a môžeme začať.

 

“Ečka” v potravinách

Zaujímalo vás niekedy, čo znamenajú všetky tie “E” označenia na výrobkoch?? Aký dopad majú na naše telo??

Čo sú zač?

Tento “E” kód je vlastne alfanumerický kód, ktorý je pridelený prídavným látkam v potravinách, ktorých použitie je oficiálne povolené Európskou úniou. V roku 2012 malo takéto číslo 305 látok. Číslo E pozostáva z písmena E a troj- alebo štvormiestneho číselného kódu.

Éčka sú vlastne farbivá, emulgátory, konzervanty , topiace soli, sladidla či iné pridané látky, ktoré sa v potravinách objavujú. Prečo sa tam však dávajú? Z jednoduchého dôvodu- pretože zlepšujú vzhľad, zvýrazňujú chuť a najmä predlžujú trvanlivosť potravín. No okrem týchto výhod so sebou “ečka” nosia veľa zlého a vo väčšine prípadov pri väčšom požívaní môžu spôsobovať rozličné ochorenia.

Delia sa do množstva skupín. Prvým zo všetkých delení, je delenie podľa typu výrobku ( ečka )

Pozor!! Nie je “ečko” ako “ečko” . Nie všetky prídavné látky sú zdraviu škodlivé. V tomto zozname nájdete presné delenie:

1. Neškodné prísady

E 100,101,103,104,105,111,121,122,126,130,132,140,151,152,160,162,163,170
E 174,180,181,200,201,236,237,238,260,261,262,263,270,280,281,282,290,300

E 301,305,306,307,308,309,322,325,326,327,331,332,333,334,335,336,337,382

E 400,401,402,403,404,405,406,408,410,411,413,414,420,421,422,440,471,472

E 473,474,475,480

2. Podozrivé prísady

E 125,141,150,153,171,172,173,240,241,477

3. Nebezpečné prísady

E 102,110,120,124

4. Prísady poškodzujúce zdravie

Poškodenie čriev E 220,221,222,223,224

Poruchy zažívania E 338,339,340,341,450,451,483,485,486

Eiscreme E 107

Kožné ochorenia E 230,231,232,233

Zničenie vitamínu B12  E 200

Cholesterol E 320,321

Citlivosť nervov E 311,312

Skorbut E 330 je najnebezpečnejší! (Rakovinotvorný) obsiahnutý napríklad v krabiom mäsu, huby v konzervách, paradajky v konzervách

5. Rakovinotvorné prísady

E 131,142,210,211,213,214,215,216,217,239

Ale ako sa vlastne všeobecne delia “ečka” v potravinách? Rozlišujeme niekoľko skupín, ktorých delenie nájdete tu ( ečka )

 

Aplikácie do mobilu alebo ako sa vyhnúť “ečkam”

Aby sme sa pri kupovaní potravín čo najviac vyhli týmto telu nežiadúcim látkam, je lepšie zabezpečiť si zoznam prídavných látok, ktoré obsahujú aj “E” kódy a ich účinky na organizmus.

Vhodným prostriedkom sú najmä aplikácie do mobilu, keďže ten máme poruke skoro vždy :) Mne osobne sa veľmi zapáčila aplikácia pre android systémy. (https://play.google.com/store/apps/details?id=sk.spajdo.ecka&hl=sk) Je veľmi prehľadná, ľahko ovládateľná a obsahuje všetky dôležité označenia. Ak chcete zdravo nakupovať, rozhodne ju musíte mať!

A na  záver napíšem pár slov k budúcej téme. Pri chémii v potravinárstve ešte ostaneme, keďže je tam veľmi veľa informácii a takto o týždeň si povieme niečo bližšie na túto tému :)


Autor: Lukáš Adamčík

Zdielať tento príspevok