Škoricový zázrak


Korenina, ktorá je na svete známa už viac ako 4000 rokov je okrem vynikajúceho ochucovadla aj súčasťou starej prírodnej medicíny. Prvé zmienky o škorici pochádzajú z Číny, oveľa známejšou sa však stala až v 15. až 16. storočí. Obchodníci ju z Orientu rozvážali do celého sveta a svojho času bola dokonca vzácnejšia ako zlato.

Na plantážach v Ázii sa pestuje ako trojmetrový ker. Známa korenina s nezameniteľnou arómou sa získava usušením ručne ušúľanej kôry škoricovníka. Suší sa v tieni, až kým malé škoricové zvitky nedosiahnu tú pravú sladkosť a žltohnedú farbu. Menej kvalitná škorica sa melie na prášok.

Liečivé účinky škorice

Pravá mletá škorica je skutočným zázrakom priamo z vašej kuchyne. Podporuje účinok inzulínu, preto by nemala chýbať v jedálnom lístku diabetikov a znižuje tiež hladinu zlého cholesterolu. Je antioxidačná a mierne znižuje zrážanlivosť krvi. Pomáha odstrániť zápach z úst a v zimných mesiacoch zahreje celé telo. Priaznivo pôsobí u žien, ktorým zmierňuje menštruáciu a prechodové problémy. Škorica je aj účinné afrodiziakum a spolu s medom a zázvorom lieči nachladnutie, chrípku, rôzne infekcie a kožné ochoreniaPomáha udržiavať zdravú, čistú a pevnú pleť.

 

Škoricové recepty

Škoricový čaj

Dve polievkové lyžice mletej škorice sa zalejú litrom vriacej vody a nechá sa vychladnúť pri izbovej teplote. Vzniknutý sliz sa precedí. Čaj v prikrytej nádobe odložíme do chladničky a pijeme jednu šálku dva až štyri krát denne.

Škorica a med

Zmiešame med a mletú škoricu (v ľubovoľnom pomere) a miesto džemu mažeme na celozrnný chlieb. Pri každodennej konzumácii, napríklad na raňajky, účinne znižuje riziko infarktu.

Zmes škorice a medu môžeme využiť aj ako pleťovú masku. Na noc ju v malom množstve nanesieme na problémové miesta na tvári a ráno opláchneme čistou vodou. Rovnako ju môžeme využiť natieraním na rôzne ekzémy a iné kožné ochorenia.

Ak škoricu a med zalejeme vodou, vznikne nám liečivý nápoj, ktorý zvyšuje imunitu, lieči nádchu aj chrípkové stavy, odstraňuje plynatosť a choroby žalúdka. Pri konzumácii ráno pred raňajkami a večer pred spaním pomáha aj pri chudnutí.

Podľa nedávnych výskumov je škorica v kombinácii s medom účinná aj pri liečbe rakoviny ak sa dávkuje pravidelne celý mesiac tri krát denne.

Želám vám veľa zdravia a dobrú chuť!

 

Zdroj: biolib.cz | lesk.cas.sk | pravda.sk | zdravie.sk


Autor: Miriama Kralikova

Zdielať tento príspevok