Tajomstvá zeleného čaju


Zelený čaj sa pije na svete už 5 tis. rokov. Popularitu mu okrem lahodnej chuti priniesli vzácne liečivé účinky na ľudský organizmus. Zelený, čierny aj biely čaj sa pripravujú z lístkov rastliny camelia sinensis, jedinečnosť zeleného čaju sa skrýva hlavne v spracovaní listov tejto rastliny. Na rozdiel od ostatných čajových listov, ktoré prechádzajú procesom vädnutia a fermentácie, sú lístky zeleného čaju spracované iba parou. Vďaka tomu sa chlorofyl a triesloviny nachádzajúce sa v listoch nezmenili a nápoj má tak prirodzenú farbu čajového listu.

Účinky zeleného čaju
Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, čím výrazne napomáha k liečbe rakoviny. Vďaka vysokému obsahu kofeínu potláča únavu a pôsobí podobne ako káva, alebo energetický nápoj. Okrem toho znižuje zrážanlivosť krvi a regeneruje pečeň. Keďže jeho pitie podporuje spaľovanie mastných kyselín, pomáha aj pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov. Účinne lieči infekcie a pôsobí proti zubnému kazu. Udržuje aj rovnováhu medzi dobrým a zlým cholesterolom, vďaka čomu znižuje riziko infarktu.

Vedci tiež potvrdili, že pitie zeleného čaju predlžuje život a lieči depresie. Extrakt zo zeleného čaju je vhodné piť v lete, kedy pôsobí veľmi osviežujúco, potláča pocit smädu a zabraňuje nadmernému poteniu.
Nápoj z kvalitných listov camelia sinensis odbúrava stres a odporúča sa piť pri psychickej únave a vyčerpaní.

Príprava zeleného čaju
Listy zeleného čaju by sa mali zalievať vodou s teplotou približne osemdesiat stupňov. Kofeín obsiahnutý v listoch sa vylúhuje už v prvej polminúte, zatiaľ čo polyfenoly, ktoré účinky kofeínu zmierňujú sa uvoľňujú až medzi treťou a piatou minútou. Ak teda potrebujete hlavne zostať čulý, stačí ak listy necháte vo vode pol minúty. Ak potrebujete len zdravý nápoj na osvieženie, listy po pol minúte preceďte a opäť zalejte čistou vodou.

Ak si do čaju pridáte ešte med a citrón, množstvo užitočných látok obsiahnutých v listoch sa dva až trikrát zvýši. Cukor a vitamín C tiež zvyšujú vstrebávanie týchto látok až o 200%. Nie všetko, čo je zdravé musí byť automaticky horké, štipľavé, alebo kyslé .

Zdroj: fitmagazin.sk | premladych.sk | zdravie.pravda.sk |diva.aktuality.sk


Autor: Miriama Kralikova

Zdielať tento príspevok