Trendy v gastronómii


Poznáte najnovšie gastronomické trendy? 

Gastronomické trendy predstavujú komplikovanú záležitosť,  vyvíjajú sa podľa potrieb každej  doby  a sledujú životný štýl obyvateľov. Každému je dobre známe, že svet gastronómie je veľmi pestrý a ponuka gastronomických zariadení je naozaj široká. Dnes nám stravovacie zariadenia predstavujú široké spektrum jedál  - od tradičnej domácej kuchyne po jedlá tých najexotickejších krajín sveta.

01

V dnešnej dobe sa častokrát stretávame s pojmom zážitková gastronómia, ktorá predstavuje pôžitok zameraný na všetky zmysly, nie len na chuťové bunky. Hosť môže priamo sledovať prípravu svojho obľúbeného pokrmu a obsluhujúci personál sa mení z poskytovateľa služby  na hostiteľa a inscenátora zážitku. So zážitkovou gastronómiou súvisí „front – cooking“ – otvorená kuchyňa, v ktorej hosť uvidí z akých surovín a v akých podmienkach sa jedlo pripravuje. Spomínaný zážitok ponúkajú barbecue reštaurácie, ktoré vďaka špeciálnej grilovacej technológii môžu nechať hosťa pripraviť si jedlo priamo pri svojom stole.

04

Nezabudnuteľné zážitky si zákazníci odnášajú z „fusion cuisine“ –  zmiešanej kuchyne, ktorá sa orientuje etnickú kuchyňu. Etnická strava je často exotická  a uspokojuje túžby a chuťové zážitky. Príkladom „fusion cuisine“ je Tex – Mex, v ktorej ide o tradičné zmiešanie mexickej a texaskej kuchyne.

Špeciálnu rolu v gastronomických trendoch hrá „Fast Food“ , ktorého prednosťou je rýchlosť a dostupnosť jedál. Príprava, servis a podávanie jedál prebieha v rovnakom čase. Nutričná hodnota však jasne zaostáva, a to predstavuje „Junk Food“, čo sú smažené a sladké jedlá bez výživových hodnôt. Úplne opačný význam má „Slow Food“, ktorý predstavuje harmonické menu s niekoľkými chodmi.

02

Veľkej obľube sa teší „Finger Food“ . Ide o pokrmy o veľkosti jedného až dvoch súst, kedy pri konzumácii nie je potreba jedálenského príboru, a však jedlo je podávané tak, aby si konzument nezašpinil svoje ruky (v mušličkách, ulitách, malých lyžičkách a pod.). Podobne sa môžeme stretnúť aj s pojmom „Amuse bouche“ – malé porcie pokrmov pre povzbudenie chuti.

03

Za trend tretieho tisícročia sa považuje molekulárna gastronómia, ktorá vznikla vo Francúzsku  a predstavuje vedeckú disciplínu, ktorá sa nachádza medzi kulinárskym umením a potravinárskou chémiou.

 

Autor: Barbora Kmeťová


Autor: Bord

Zdielať tento príspevok