Všeliek menom zázvor


Zázvor, známy z kuchyne ako ďumbier lekársky, je svetlohnedý koreň kríkovitej rastliny. Jeho liečivé účinky sú v Ázii známe približne 4000 rokov a v tradičných medicínskych prístupoch sa považuje za univerzálny liek. Oddávna sa tiež používa ako korenie kvôli výraznej aróme a štipľavej chuti. A keďže proti chorobe sa dá bojovať aj inak ako farmaceutickými novinkami, v domácej lekárničke by okrem teplomeru, obväzov a paralenu nemal chýbať zázvor.

Okrem toho, že zázvor je skvelým dochucovadlom, má mnohé iné vzácne účinky. Je antiseptický, výborne pôsobí proti zápalu hrdla a dýchacích ciest. Znižuje horúčku a bráni množeniu baktérií a vírusov, čím výrazne pomáha pri liečbe chrípky. Má tiež protirakovinové účinky. Zastavuje rast rakovinových buniek hlavne v hrubom čreve. Pôsobí aj proti nevoľnosti, zlepšuje trávenie a zvyšuje chuť do jedla. Podporuje metabolizmus a znižuje vstrebávanie cholesterolu. Rozširuje cievy a zvyšuje prekrvenie najmä koncových častí tela, takže ak máte studené ruky a nohy, zázvor príjemne zahreje. Štipľavý koreň z východu je tiež účinnou zbraňou proti migréne.

 

 

 

Zázvorové recepty

Najjednoduchšie využitie zázvoru je pripraviť z neho zázvorový čaj. Postrúhaný zázvor, zhruba dve čajové lyžičky, sa zaleje horúcou vodou a nechá sa lúhovať 5-8 minút. Okrem toho, že pôsobí preventívne, je skvelý proti nachladnutiu.
Na podporu imunity hlavne v chrípkovom období je chutnou a zdravou variáciou prípravy zázvoru mix tohto aromatického koreňa s medom a citrónom. Do sklenej nádoby nastrúhame približne rovnakú časť zázvoru aj citrónu, zalejeme medom a premiešame.     Konzumovať môžeme priamo, jednu čajovú lyžičku denne, alebo si zmes zalejeme horúcou vodou a pijeme ako čaj.

 

V obchodoch je možné dostať aj sušený zázvor, ktorého chuť je síce výraznejšia, ale nenahradí svoj čerstvý originál. Zázvor sa predáva aj konzervovaný a taktiež sa odporúča v malých množstvách na posilnenie imunity a prevenciu proti chrípke, rakovine a srdcovým ochoreniam.


Zázvor dostať v podobe rôznych pastiliek aj v lekárňach a vďaka jeho nenahraditeľnej chuti sa stal aj súčasťou zázvorových sušienok, piva či dokonca vína.

Múdrosť starých mám sa vzťahuje aj na kúzla domácej medicíny. Keď nabudúce budete ohŕňať nos nad cibuľovým zábalom, nechtíkovými odvarmi, alebo zázvorovým čajom, zdržte sa námietok. Sú to lieky bez chémie. Lieky z prírody.

Zdroj: nasevyziva.cz | diva.aktuality.sk | nazeleno.cz


Autor: Miriama Kralikova

Zdielať tento príspevok