Zoznámte sa s domácim pivom


Na dnes prinášame rozhovor s mladým pivovarníkom, ktorý svoju lásku k pivu začal vyznávať aj inak, ako len pitím piva.

Ahoj Maroš, povedz nám niečo o sebe, kto vlastne si a čo robíš? 

Som z Košíc, pracujem v IT sektore, so širokým záberom aktivít začínajúc pasívnym počúvaním muziky, končiacim aktívnym pohybom na čerstvom vzduchu, skombinovaný napríklad aj netradičným varením vlastného piva.

Čo Ťa to napadlo, variť pivo?

Nápad začať variť vlastné pivo vo mne skrsol pred 10 rokmi po návrate z pracovného pobytu vo Veľkej Británii, kde som mal možnosť ochutnať mne dovtedy netradičné pivné štýly, ako sú silné tmavé pivá, extrémne chmelené, teda horké pivá. Ich nedostatok v našich končinách a môj záujem ako na to, sa ešte viac prehĺbil. Prvotná idea sa do fáze samotného realizovania pretavila až o pár rokov neskôr, kedy ma moja priateľka vohnala do vlastnej pasce. O varení som dovtedy len rozprával, ale skutek utek. Až jedného dňa povedala: “Dosť, prestaň o tom rozprávať a navar konečne pivo!”

Tak som spolu s dvoma priateľmi cez pivo /tzv. beergeek/ cez internet objednal potrebné zariadenie (v podstate jednoduchý smaltovaný hrniec ako varný kotol, plastové vedro s vrchnákom ako kvasná nádoba, mlynček na slad, teplomer a varecha), základné suroviny ako jačmenný slad, kvasnice a chmeľ. Podrobne sme si naštudovali postupy z rôznych online zdrojov a začali variť. Prvý úspech bol takmer okamžitý, pivo bolo extrémne piteľné, od kamarátov sme zožali pochvalu. Nedalo sa ustúpiť, v tejto bohumilej činnosti pokračujeme do dnes a nemienime v tom prestať.

Čo pre teba znamená dobré pivo? 

Dobré pivo je zmyslovým zážitkom, dobré pivo nás prinúti si ho pováľať na jazyku, porozmýšľať o ňom, vypnúť a zrelaxovať pri gurmánskom zážitku, je to podobne ako s jedlom. V neposlednom rade pivo znamená aj dobrú spoločnosť priateľov. :)

Máš obľúbenú krčmu?

Obľúbených podnikov je viacero a verím tomu, že budú stále pribúdať, či už je to maličká krčmička na anglickom vidieku, kam by som sa rád vrátil, prípadne pražské klasiky ako Zlatý tigr alebo Strahovský pivovar s krásnou IPA. No a potom košická sídlisková krčma U raka, kde paradoxne vedia načapovať aj ”komerčný” Šariš.

Koľko piva vypiješ?

Počet, koľko vypijem sa rôzni od situácie, v ktorej sa nachádzam. Ak si chcem pivo vypiť, optimálnych je 5. Ak vychutnať, jedna či dve tretinky sú ideál. Na súťažiach ako člen degustačnej komisie alebo ako účastník súťaže niekedy človek ohodnotí a ochutná aj 30 vzoriek. Vždy sa však jedná o malé vzorky malého objemu. :)

Ako sa volajú tvoje pivá?

Naše pivá (hovorím naše, Kladzivar, kde sme traja) sa volajú podľa názvu domáceho kočovného pivovaru Kladzivar + príslušný názov pivného štýlu, napr. Kladzivar American Amber, Kladzivar Brown Ale, Kladzivar IPA. Mali sme však aj netradičné názvy piva ako Mokoš, Perún, Morana, známych to postavičiek slovanskej mytológie.

Ako by si charakterizoval chuť vášho piva?

Chuť nášho piva je ťažko definovať takto všeobecne, vzhľadom k rôznym štýlom, ktoré varíme. Pri hodnotení piva sa však hodnotí aj jeho vzhľad. To znamená, či je číre, mierne zakalené, iskrivé, vysoká hustá pena, nízka pena, hodnotí sa farba, napríklad: nádherná zlatistá, jantárová, červená, tmavo hnedá s rubínovými odleskami, čierna ako zamat. Ďalej je to aróma, trávnatá, kvasnicová, ovocná, zemitá, chmeľová, atď. Ďalej chuť, pocit v ústach, či je pivo plné, suchšie, potom či je pivo ovocnejšie, sladovejšie, obilninovejšie, chmeľovejšie a aké je doznievanie chuti. Ťažko hovoriť o chuti samotného piva, všetko závisí od štýlu, ktorý domovarič navaril.

Vyhrali ste nejaké ocenia s vašimi pivami?

S naším pivom sme vyhrali, teda obsadili pekné miesta na domovaričských súťažiach, či už doma (Domovaričská pivománia v Martine, Slovak Homebrewing Star v Rožňave, Biela vrana v Košiciach) alebo v zahraničí (Medzinárodná súťaž domovaričov v Budapešti).

Dá sa na tom zarobiť?

Ak hovoríme o finančnom efekte, na domácom varení piva sa bohužiaľ nedá zarobiť, legislatíva nám to nepovoľuje. Duchovne obohatenie z tradičnej remeselnej činnosti, akým varenie piva určite je, samo vzdelávanie v problematike (odkiaľ suroviny pochádzajú, čo sa pri varení piva vlastne deje, atď.) stretávanie rovnako „postihnutých“ jedincov, výmena skúseností, to je na nezaplatenie.

Máš nejakú reklamu?

Reklamu si riešime guerillovým spôsobom. Máme vlastný profil na sociálnych sieťach ako aj vlastný blog, kde si ľudia môžu nájsť zápisky z našich domovaričských dobrodružstiev.

V Prahe v jednej nemenovanej pivnej galérií som narazila na tvoju IPU, ako je to možné?

Na IPU si mohla naraziť. Dôvod je celkom jednoduchý, je to totiž len štýl piva, podobne ako plzeňské, prípadne pšeničné. Ak si narazila na Kaltenecker IPA, je to pivo varené vo veľkom pivovare, podľa domovaričskej receptúry, konkrétne mojej.

Môžeme tvoje pivo okoštovať aj na nejakom festivale?

Doma varené pivá je možné ochutnať na Záhoráckom pivnom festivale (akcia už prebehla, predstavila sa tam skupina nadšencov domáceho varenia piva). Naše pivo bude možné ochutnať na pivnom festivale v Rožňave o dva týždne, aj to však v obmedzenom množstve, keďže naše várky sú len 20 litrové.

Čo by si odporučil ľuďom, ktorí to chcú skúsiť tiež?

Jednoznačne by si to mal vyskúšať každý milovník piva, je to jedinečná možnosť ako spoznať nové pivné štýly, naučiť sa a vyskúšať niečo nové. Varenie je možné či už zo základných surovín, alebo vyskúšaním jednoduchej formy, tzv. varenia z koncentrátov, čo je v podstate rozmiešanie obsahu konzervy s príslušným množstvom vody, pridanie kvasníc a nekonečné čakanie na hotové pivo. :)

Za rozhovor ďakujem Marošovi Hajdukovi a prajem samé lepšie pivá a žiadne pivné brucho.


Autor: Bord

Zdielať tento príspevok